Sarköy Meslek Yüksek Okulu Sarap üretim Teknolojisi ve Bagcilik Bölümü Resmi Forumu

Tam Versiyon: Üzümünü satamayınca şarap fabrikası kurdu
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyona bakınız.
Elazığ'ın Ağın ilçesinde yetiştirdiği üzümleri şarap fabrikalarına satamayan Mustafa Şimşek, kardeşi ile birlikte şarap fabrikası kurdu.

Aşır Şimşek Bağcılık-Şarapcılık-Balık Üretim Genel Müdürü Mustafa Şimşek, 50 dönüm alanda üzüm üretimi yaptıklarını ve kurdukları fabrikanın ise 20 bin litre kapasiteli olduğunu aktardı.

Şimşek, yetiştirdikleri üzümleri ildeki ve dışardan gelen şarap fabrikalarının temsilcilerine sattıklarını, ancak şarap fabrikalarının üzümde fiyat vermemeye, oyalamaya, üreticiyi zor durumda bırakmaya çalıştıklarını savundu.

Bu nedenle 2004 yılında bağlarında 15 ton üzümün çürüdüğünü anlatan Şimşek, "Üzümlerimiz bağlarda çürüdü. Bu bizi çok etkiledi. İldeki yetkililer gelip bağlarımızı gördüler. Biz de kardeşimle 'Neden kendi şarabımızı yapıp satmıyoruz' diye düşündük, fabrikayı kurduk" dedi.

20 bin litre kapasiteli
Şimşek, fabrika kurmaya karar verdikten sonra yoğun bir çalışma programına girdiklerini, ilgili tüm bakanlık ve kurumlar nezdinde araştırma ve başvuru işlemleri yaptıklarını söyledi. Şimşek, şu bilgileri verdi: "İzin almak için çok zorlandık. 1.5 sene sürdü bu süreç. TPE patent, ilçe belediyesinden ruhsat çıkardık. Son olarak da bandrollerimizi aldık. Kardeşimle birlikte 150 bin YTL maliyetle 20 bin litre kapasiteli fabrikayı kurduk. Geçen sene üretim izni aldık. Bu sene satışa başlayacağız. Şu anda Doğu Anadolu Bölgesi'nde Elazığ Şarap Fabrikası'ndan sonra resmi olarak üretim ve satış izni olan tek fabrika biziz. İlla ki 3-4 milyon litre kapasiteye sahip olmanız şart değil. Ama önemli olan kendi şarabımızı yapmak."

3 marka var, yenisi yolda
Şimşek, izinleri almalarının ardından Öküzgözü, Kalecik Karası ve her ikisinin karışımından elde edilen "Sofen, Karpata ve Alıa" isimlerinde şarap üretimi yaptıklarını söyledi. Üretimde kendi bağlarından üzümleri kullandığını ifade eden Şimşek, "Bu yıl bölgeden de üzüm almayı düşünüyorum. Özellikle susuz bağlardan üzüm alacağız. Sulu bağ ve susuz bağdan elde edilen üzümlerden yapılan şarapları ayıracağız. Bu sene kapasiteyi 50 bin litreye çıkarmayı düşünüyorum" dedi.

Eldeki markalara ilerde yeni markalar ekleyeceklerini anlatan Şimşek, "Ürünümüzün sadece lüks otel ve restoranlarda kullanılmasına izin vereceğiz. Hepsi piyasaya sürülmeye hazır. İnternetten de satış yapacağız. Şaraplarımızı aranan bir marka haline getireceğiz" diye konuştu
Referans URL