amatörüm ama sizin için bir uzmanlık sorusu buldum:
bu sene yaptığım bir kaç çeşit şarabın (Eylül sonunda bağdan, olgunlaşmış olarak aldım, bome 13-14 idi) hepsinde de pH değeri ikinin altında, garip geldiği için tekrar tekrar ve aleti diğer sıvılarla kontrol ederek ölçtüm, sonuç aynı. Tabi hemen asit ölçümü de yaptım, asit normal, 5.5 civarında. Bunun bir açıklaması var mı? pH değerinin bu kadar düşük olmasının anlamı ne?
kolaylıklar dilerim
bana kalırsa sorun şurda.. ph ölçtüğün o alette bağlı olan elektrotların belli bir kullanma süresi var bu süre sonunda senin elde ettğin gibi anlamsız değerler verebiliyorlar.. çözüm olarak değiştirilmesini tavsiye ederim.. teşekkürler..
yaptığım her ölçümden önce mutlaka pH değerini bildiğim sıvılarla aleti kontrol ediyorum, yani ölçümde hata yok.
söz sizde soner bey =) bende merak ettim ve araştırıyorum.bulan buraya yazarsa sevinirim..
estigene bişi sorcam yaptığın şarabın ve pH ı düşük çıkan üzümün cinsi ne acaba?
ya uğurun yanlışkla oturumdan yazdımm 5. msjıı pardon uğurcumm ya

bi de şunu sorcaktım fermantasyon nasıl geçti sağlık lı mı ve fermantasyınn sırasında güneş ışığına maruz kaldımı?
üzümün cinsi Merlot, amatör olarak şarap yapıyorum ama ekipmanım tamam, asit, kükürt vs. ölçümlerini yapabiliyorum.
Ferm. sorunsuz geçti, çok uygun bir bodrumum var, üç senedir hiç sorun yaşamadım. Daha önce pazardan alır yapardım ve iyi sonuçlar elde ettim. Merlot'yu bir tanıdığın bağından kendim topladım, özet olarak: şarabır yapımında ve ölçümlerde sorun yok. Yani bilmece devam ediyor!
Sağlıklı günler
Not: Bilginiz olsun diye: Bir kaç türden şarap yapıldığında Kalecik Karası Malolaktik ferm.u en önce tamamlıyor. Genellikle onun işi biterken tortusundan çekip Mal. Ferm. i başlamamış olanlara veriyorum.